Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Şubat 2013 Cuma

FITRAT MESELESİ

Selamınaleyküm, nasılsınız bakiyim? Hemen kısa birkaç şey söyleyip çıkcam, bazen yazasım geliyor böyle, pat diye açıyorum bloğu birkaç şey karalayıp çıkıyorum. Paylaşmak istediğim konu fıtratımız, yani yaratılışımız hakkında.

Sevgili okurlarım, Allah bizi belli özellikler vererek yarattı. Mesela bunlardan en çok yaşanılanı karşılık beklemek. Günümüzde çok diyorlar mesela, karşılıksız sevmek, karşılıksız iyilik vs. Bunlar palavra kardeşim sen geç bunları. Fıtratına karşı koyma. Bırak, akışına bırak. Bırak içinden geldiği gibi davran ayıp değil bu. Sen bu versiyondasın, bu formattasın bırak değiştirmeye çalışma kendini. İlle de değiştireceksen, bu özelliğini iyi yöne kullanabilirsin. Mesela, karşılık bekleme duygun çok baskınsa, bu karşılık beklemeyi, yaptığını Allah rızası için yapma konumuna getirebilirsin. Allah rızası için yapmak da karşılık beklemektir bi nevi, ve beklenen karşılıkların en güzelidir, dinimizce. Bi iyilik mi yaptın, Allah rızasına yap. Birini mi sevdin Allah rızası için sev. Birine düşmanlık mı ediyorsun Allah rızası için yani aklına ne gelirse Allah rızası olsun beklediğin şey. Böylece hem Allah'ın rızasını kazanabilirsin, hem fıtratına ters gitmeyerek iç huzuru yakalamış olursun, hem de eğer ihlaslı yapmışsan, yani yaptığın davranış içinde hiç gösteriş barındırmıyorsa, bunu sadece Allah ve sen biliyorsan, on numara amel işlemişsin demektir, yaşa sen :)

Karşılık olayı örneklerden bi tanesiydi sadece. Onun dışında aklıma gelen, kibir var mesela. Kibrini yenememiş olabilirsin, eyvallah. O kibir duygunu senin gibi müslüman olmayan gayrimüslimlere karşı kullanabilirsin. Eğer müslümansan her zaman onlardan üstünsün demektir, bunu Rabbimiz de ayette buyurmuştur:

"Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer hakikaten inanıyorsanız, muhakkak üstün olan sizsinizdir."-Ali İmran,139. ayet-

Bundan başka inat duygusu da var. Kimisi var çok inatçıdır, insanlar yaka silkerler artık o biçim. Ama sen bu huyunu tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak yerine iyi yöne kullanabilirsin. İbadette sebat konusunda mesela. İnat etmesen, nefsi kırmasan, her gün aynı ibadeti aynı vakitlerde, aynı şekliyle nasıl yapardık? Bakın işte burada inat huyu vesile olabiliyor çok rahat. Öteki türlü insanın kendi karakterinden bir huy çıkartması harbiden çok zor, öyle böyle değil yani. Ona sarfettiğin eforu daha faydalı şeylere harca daha iyi yani. Tabi ben karakterinden "kötü" olarak adlandırdığı bi huy çıkarmaya çabalayanları olumsuz yönde eleştiremem, çünkü ameller niyetlere göre. Sonuçta onun yaptığı da iyi niyet, benim burda dediğim de iyi niyet, aradaki fark, ben sol kulağımı sol elimle tutarım, o sağ eliyle tutar, belki tutar da yetişemez yani siz anladınız :)

Hadi kalın sağlıcakla, Allah'a emanet olun :)

Hiç yorum yok: